SSL nedir sorusuna kısa ve basitçe bir cevap verecek olursak eğer; SSL, Secure Sockets Layer (Güvenli Giriş Katmanı) kısaltmasıdır. En anlaşılır hali ile web sitesine üye olan müşterilerin kişisel bilgilerini ya da alışveriş yapmak için girmiş oldukları kredi kartı bilgilerini korur. (bilgisayar agları üzerinden güvenli haberleşmeyi sağlar) SSL’in kullanım amacı, veri güvenliğini korumaktır. SSL sertifikası girilen sitenin ne kadar güvenilir olduğunu ve o siteden yapılan alışverişte girilen kişisel bilgilerin ne kadar güvende oldugunu gösterir.
Nasıl Çalışır?
SSL kodlaması için iki anahtar gerekmektedir. Bunlar Açık Anahtar(Public Key) ve Özel Anahtar(Private Key) olarak isimlendirilir. Bunlar dijital ortamda özel şifrelenmiş anahtarlardır. Bir anahtarın kilitlemiş olduğu veriyi ancak diğer anahtar açabilir. Private Key sunucu tarafında barındırılır ve sadece sunucu tarafından görülebilir. Public Key bağlantı isteği gönderen tüm ziyaretçilere verilir. Dışarıdan iletişime geçmek isteyen kullanıcı Public Key’i kullanarak mesajını güvenli bir şekilde sunucuya aktarır. Sunucuya ulaşmadan herhangi bir şekilde sızma olsa bile Private Key’e sahip olamadıkları için şifreyi çözemezler.
E-Ticaret İçin SSL Sertifikası Şart Mı?
Günlük hayatta E-Ticaretin yoğun olmasıyla SSL hayatımızda birçok alanda karşımıza çıkıyor. İnternet üzerinden alışveriş yaparken e-ticaret sitelerinde kredi kart bilgilerimizi girmek zorunda kalıyoruz, bunun için de kişisel bilgilerimiz ve kart bilgilerimizin güvenliğinin korunması bizim için önemlidir. Kişisel ve kart bilgilerimiz ele geçirilirse büyük maddi ve manevi zararlarla karşılaşabiliriz. Bunun için de artık günümüzde hiçbir banka SSL sertifikasına sahip olmayan sitelere sanal pos sağlamıyor. Herhangi bir site kredi kartı ya da banka kartıyla ödeme alabilmek için mutlaka SSL sertifikası kurulumu yapılması gerekmektedir.
SEO’ya Etkisi Var Mı?
E-ticaret siteleri dışında diğer sitelerde de veri gizliliği açısından SSL kullanımı oldukça önemlidir. Google gibi büyük arama motorları SSL sertifikasına önem vermektedir. SSL sertifikasına sahip bir site daha güvenilir olarak kabul edilir. Arama motorları sitenin sertifikasının olup olmadığını fark eder. Böylelikle SSL sertifikasına sahip olmanız halinde arama motorları tarafından ekstradan birkaç puan kazanırsınız. Bu da anahtar kelimelerinizde daha üst sıralara çıkmanız demek oluyor.
Sitenin SSL Sertifikası Kullandıgını Nasıl Anlarız?
SSL sertifikasına sahip siteler https protokolüyle çalışır. Site adresleri https:// şeklinde başlar. Örneğin; https://keskintech.net. Ayrıca arama çubuğunda kilit simgesi görünür. Sertifikanın markası ve modeline göre arama çubuğunda çıkan kilit yeşil veya sarı görünebilir. Veya direkt domain adı yeşil bir arka plana sahip olabilir. Bu tamamıyla satın alınan markaya ve türe göre değişmektedir. EV, OV, Wildcard SSL ve başka türleri bulunmaktadır.